Bryssel

Den sista helgen i augusti 2002 åkte jag & Pär, Ola & Mia och Siv ner till Belgien för att hälsa på Pärs pappa Christer som arbetar där. Flyg från Kastrup tar bara en dryg timma. Belgiens huvudstad överraskade mig mycket positivt. Staden vimlar av mysiga små gränder, vackra gamla byggnader och mysiga affärer, restauranger och pubar.

Grand Place, eller Grote Markt som det heter på flamländska, är torget som brukar kallas för världens vackraste torg och hjärtat av Bryssel. Det är ett vackert torg omgärdat av ståtliga gamla byggnader.Varje kväll under sommarmånaderna visas ett mäktigt ljud och ljus spel på Grand Place. Massor av människor samlas på torget och området runt torget släcks ner. Mycket vackert!

Christers lägenhet ligger bara ett stenkast från Grand Place, så vi bodde så centralt som man kan komma! Runt omkring Grand Place ligger små gator som kantas av butiker och pubar. Många av butikerna är specialiserade på exempelvis olivolja, honung, Tin-Tin prylar eller belgisk choklad. Även den så välkända kissande pojken, Manneken Pis har sin plats i närheten av Grand Place. Manneken Pis har även en inte lika välkänd syster, i en gränd på en annan plats i Bryssel, Jannike Pis! Den första reaktionen när man ser den berömda kissande pojken är att han är så liten! Sin storlek till trots är han en av de största turistattraktionerna i Bryssel. Manneken Pis är ofta påklädd och har en garderob med ungefär 600 olika dräkter, som förvaras på ett särskilt museum. Olika högtidsdagar innebär olika dräkter.

Hungrig eller törstig behöver man aldrig vara speciellt länge i Bryssel. Det vimlar av restauranger och lunchställen, och vad gäller pubar finns otaliga mer eller mindre originella varianter. Vi besökte bland annat en pub som använder likkistor som bord, en som endast serverade romdrinkar och en vars inredning var i original från början av 1900-talet. Det ska finnas över 500 ölsorter i Belgien, så ska alla dessa testas finns det lite att göra!

På trånga, mysiga gatan Rue de Bouchers, Slaktargatan, ligger restaurangerna tätt. Där finns mängder av restauranger och dess inkastare vill gärna övertyga dig om att just deras restaurang har den allra bästa maten. Trots det stora antalet restauranger var det i princip fullsatt överallt. Ett besök här rekommenderas, god mat och trevlig omgivning!

Ett par museum hann vi också besöka under vår weekend i Bryssel. Något som jag hade sett fram emot var ett besök på det Belgiska seriemuseét. Det är beläget i det gamla varuhuset Magasin Waucquez, som anses vara ett av huvudstadens vackraste jugendhus. Här stötte vi dock på samma problem som i Paris. Utan kunskaper i franska, eller i Belgien även flämländska, blir det mesta tämligen svårt att förstå. Så efter att ha tittat på serierna och misslyckats med att tyda de tillhörande skyltarna en stund, tog vi istället en fika på museéts trevliga café samt en titt i seriebutiken!

Atomium ligger i utkanten av Bryssel och uppfördes till världsutställningen 1958. Det föreställer en järnatom som är förstorad 165 miljarder gånger. Inne i atomen finns ett museum och mellan de olika delarna åker man rulltrappa.

Tillbaka