Lefkas

Lekas tillhör den Joniska ögruppen i Grekland. Dess närmsta grannöar är Kefalonia i söder och Korfu i norr. Lefkas har förbindelse till fastlandet med en bro över den ca 50 meter breda kanal som gör Lefkas till en ö. Ön är inte speciellt stor, ungefär 3 mil lång och 1,5 mil bred. På en veckas semester hinner man utforska ön ordentligt. Huvudstaden heter Lefkas stad och är belägen på öns norra del. Den största turistorten på ön är Nidri, som ligger på östsidan. Där finns även de mindre byarna Lygia, Nikiana och Perigiali. Precis som Zakynthos är Lekas en väldigt grön ö, då där regnar mycket på hösten och vintern. Flera charterbolag flyger till Lefkas, och från flygplatsen Preveza på fastlandet är det ungefär en timmes transfer till Nidri.

Nidri är en ganska ordinär turistort med en lång gata som kantas av barer, restauranger, bagerier och små affärer. Där finns också en mysig hamnpromenad med utsikt över Nidri Bay. Det är inte speciellt mycket party i Nidri. Det finns några klubbar, men främst är det pubar och barer som gäller. Strax bortom hamnpromenaden i Nidri ligger stranden, som består av sand och småsten. Stranden blir bättre ju längre norrut man går. Vattnet är klart och fint. För att kunna utforska ön ordentligt är det bästa sättet att hyra en vespa. Det finns mycket mer att upptäcka på Lefkas än enbart Nidri!

Ungefär fyra kilometer från Nidris huvudgata ligger Rahis Vattenfall. Naturen på väg upp mot vattenfallet är fantastisk och väl framme vid fallet är det ett slags grönaktigt skimmer. Vattnet är blågrönt och otroligt rent och klart. Det är en mycket speciell och härlig känsla att bada vid fallet! Det går bra att köra vespa nästan hela vägen upp till vattenfallet. Att gå tar däremot en stund! Strax innan vattenfallet ligger Waterfalls Café, där det är skönt att sitta i skuggan och ta sig något att dricka!

För att ta sig till de bästa stränderna på Lefkas, som ligger på öns västra sida krävs nästan att man hyr vespa eller bil. Det finns flera uthyrare på Nidris huvudgata. Vi hyrde vespa i tre dagar och lyckades köra ungefär 40 mil på den lilla ön! Vägarna är relativt bra på Lefkas, och där är inte så hemskt mycket trafik. På väg mot stränderna på västsidan passerar man flertalet små byar. I Athina hittade vi en liten taverna med underbar utsikt över havet. Familjen som hade tavernan kunde i princip ingen engelska men det gick bra i alla fall!

På södra Lefkas ligger fiskebyn Syvota. Dit körde vi en kväll med vespan och åt middag. Syvota är en lugn liten by, där de flesta turisterna kommer med båt för att övernatta i den lilla hamnen. Bryggan kantas av trevliga restauranger med bord ända ut till kanten. Mysigt!

Även Lefkas stad är värd ett besök. Där pågår det grekiska vardagslivet och turismen märks inte av särskilt mycket. Vid det lilla torget Agio Spyridou finns flera mysiga restauranger! Hamnpromenaden är också trevlig.

Att rekommendera är även en heldags båttur i skärgården utanför Lefkas. Vi åkte med båten Nikolaos som ligger i hamnen i Nidri, och hade en toppen dag. På väg ut ur hamnen mot ön Meganissi hade vi delfiner som hoppade runt båten. Båtens första stopp var sedan Papanokolis Cave på ön Meganissi. I grottan gömdes en ubåt under andra världskriget. Grottans öppning är 30 meter hög och ytan inne i grottan är 3800 m2. Vår båt åkte in i grottan så att vi kunde bada där inne!

Båten gjorde även ett längre stopp på ön Meganissi. Högt uppe på ön ligger den lilla byn Spartochori, med små vita hus och trånga gränder. Att det överhuvudtaget går att köra bil där är en gåta. I byn hittade vi en liten, liten taverna med utsikt över bland annat Nidri. Dagens längsta stopp var på stranden Red Beach på Lefkas, en strand som endast går att nå med båt. Vattnet här var perfekt att snorkla i och vi såg fiskar och sjöstjärnor i alla möjliga färger och former. Medans vi solade och badade grillade besättningen vår lunch, vilken var bland det godaste vi åt på hela semestern!

Nära Nidri ligger Onassis privata ö Scorpios. Dit tog han på 60-talet sin fru Jacquline Kennedy. På vår båttur fick vi åka runt ön och höra historien om Onassis och hans familj. Vi fick även bada på en strand på Scorpios.

Tillbaka