Paris

Paris i juli är varmt! Väldigt varmt. Men det gör inte så mycket. Det ger bara ytterligare anledning till att stanna på något mysigt brasserie, som finns i stort sett varje gatuhörn i Paris. Eller åka Batobus på Seine flera gånger, för där fläktar det faktiskt lite. Eller att leta upp nya fontäner att svalka fötterna i. Detta och en hel del annat hann jag och Pär med under våra drygt fyra dagar i Paris i juli-01.

Vi flög till Paris från Kastrup. Från flygplatsen Charles de Gaulle går det flygbussar eller tåg in till centrala Paris. Dessa tar 30-45 minuter. Vi bodde i en lägenhet mitt i Paris, ungefär en kvarts promenad från Eifeltornet. Innan en weekend i Paris är det nästan tvunget att ha läst in sig på vad man vill se och göra, eftersom Paris har ett enormt utbud. Det finns massor av bra guideböcker.

Ett besök i Eifeltornet är ett måste när man är i Paris. Vi hade varnats om att köerna kunde vara gigantiska, med tanke på högsäsongen och det faktum att drygt 2000 turister besöker Eifeltornet varje dag. Vi kom dit redan vid niotiden på morgon och klarade oss då utan att köa. Utsikten från Eifeltornet är otrolig och en klar dag kan man se milsvida omkring. Det var dessvärre lite disigt när vi var uppe i tornet, men det är ändå en upplevelse! Nedanför Eifeltornet har Batobus, som går längs med Seine, en av sina hållplatser. Batobus har sju hållplatser längs floden och är ett bra sätt att ta sig mellan olika sevärdheter. På vägen får man se mycket av Paris flyta förbi. Ett tvådagars pass kostar ungefär 120 kronor.

Den enorma kyrkan Notre Dame är belägen på ön Ile de la Cité, som ligger i Seine. Notre Dame är väl värd ett besök. Gå in och titta på de vackra fönstermålningarna, fascineras av takhöjden eller kanske tänd ett ljus inne i kyrkan.

Bron Pont Neuf förbinder Ile de la Cité med de östra och västra delarna av floden. Pont Neuf är den äldsta av Paris 32 broar över Seine. Från Lovebridge har man fin utsikt över Ile de la Cité, som för övrigt är ett av Paris äldsta områden. På ön finns mycket fina gamla byggnader, men även butiker, krogar och en vacker park.

Louvren är det enorma konstmuséet där MonaLisa har sin plats. I guideboken jag lånade på biblioteket hemma innan vår resa stod det att det behövs minst sju heldagar på Louvren för att hinna se allt. Vi prioriterade lite annorlunda... Det är skyltat raka vägen fram till MonaLisa, som för övrigt är en relativt liten tavla, och dessa skyltar följde vi. Vi tog oss också en titt på Napoleons lägenhet, och därefter testade vi kaffet på Louvrens trevliga terass! Totalt spenderade vi en timme inne i muséet. Vi ägnade nästan lika lång tid åt att vila fötterna i fontänen utanför. Men vi fick sett det viktigaste!=)

På toppen av Montmartre ståtar kyrkan Sacre Couer. På trappan framför kyrkan samlas folk från hela världen för att se utsikten över Paris, som är fantastisk vid klart väder. Ett bra ställe att sitta att njuta av solnedgången, dricka vin ur plastmuggar, och lyssna på någon trubadur. Mycket trivsamt! Passa också på att utforska Montmartre med de trånga gränderna och pittoreskt slitna gamla husen. På det lilla torget Place du Tertre är det fullt av målare som försöker sälja sina Paris vyer. Det bästa är att strosa runt ett tag i området, och sedan bestämma var man ska sätta sig och äta middag. Det finns många mysiga ställen!

Jardin de Luxembourg är en stor park i centrala Paris och parisbornas oas. När vi begav oss ut i stan på söndagen var det väldigt folktomt och ödsligt på gatorna. När vi sedan kom till Luxembourgparken insåg vi att det var där fransmännen kopplade av på söndagarna. Kanske med ett parti boule eller schack, och en kopp kaffe i skuggan på något café i parken. I parken finns också en stor damm där man kan segla med små båtar!

Ett annorlunda och ganska makabert museum att besöka i Paris är Katakomberna. Det är nästan konstigt att där är några besökare alls på muséet eftersom det är så dåligt skyltat, men efter lite letande hittade vi rätt. Väl framme är det bara att kliva ner i underjorden och traska framåt i en lång, ganska mörk gång. Efter ett tag kommer en ingång med texten "Halt här börjar dödens rike". Därefter följer oändliga gångar med kranier, dödskallar och ben. Här nere vilar 5-6 miljoner människorester som fraktades från Paris kyrkogårdar för hundratals år sedan. Nu ligger de staplade i olika konstliknande arrangemang till allmän beskådan. Lite synd är att alla skyltar nere i gångarna enbart är på franska. Dessa blir ganska svåra att tyda när det franska ordförrådet är begränsat till Bonjour! och Merci!

Paradgatan Champs Elysées är ytterligare att måste i Paris. Mysigt att gå gatan fram och slå sig ner på någon restaurang för middag. Det gäller dock att kolla menyn utanför restaurangen innan man slår sig ner, om man inte vill göra åt med hela reskassan på en gång. Att gå upp i Triumfbågen är fint på kvällen. Att försöka ta sig igenom den jättelika rondellen runt monumentet är inget att rekomendera. Det är helt omöjligt att kunna urskilja några trafikregler där. Ta de underjordiska trapporna istället! Utsikten från Triumfbågen är väldigt vacker på kvällen med alla ljusen över staden. Vill man ha ännu mer utsikt är det riktigt romantiskt att åka det stora Pariserhjulet vid nedre delen av Champs Elysées. Om man mutar biljettkillen lite kan det hända att man får åka ensamma i en korg!

Tillbaka