Zakynthos

I juni-99 var jag och Hilda på Zakynthos, som till hör den Joniska ögruppen i Grekland. Ön har en egen flygplats, och de flesta stora charterbolagen flyger dit. Vi bodde i Laganas som är den största turistorten på ön. I Laganas finns det bästa utelivet på Zakynthos med massor av pubar och ett par stora discon längs den långa bargatan, Mainstreet Laganas. Vill man ha ett lugnare alternativ finns tex byn Argassi. Många av hotellen i Laganas ligger precis vid den långa stranden i Laganasbukten. Stranden kantas av otaliga små tavernor och serveringar. Zakynthos är en väldigt grön ö eftersom där regnar föhållandevis mycket under vinterhalvåret.

Det finns en hel del att se och göra på Zakynthos. Resebolagen erbjuder massor av olika utflykter och aktiviteter, men dessa är oftast ganska dyra. Det går lika bra att ta sig runt på egen hand med vespa eller lokalbuss, eller att köpa utflykter av de lokala försäljarna. Något man absolut inte ska missa är en båttur till Smugglers Wreck. Viken där det gamla vraket blåste upp 1980 är en otrolig plats. Viken kantas av höga vita klippor och vattnet är blåare än i en pool. Ibland blåser det för mycket för att båtarna ska kunna ta sig in i viken, men vi hade tur och kom in till stranden.

Det går bra att klättra runt på och utforska det gamla smugglarvraket! Kul! Stranden vid Smugglers Wreck är fylld av små vita stenar och vattnet är otroligt klart.

Vid båtutflykterna brukar båtarna stanna flera gånger för bad. Båten vi åkte med stannade bland annat vid Skinari, The Blue Caves. På vissa ställen åker båtarna in med fören i grottorna, och på något ställe kan man simma cirka 100 meter rakt in i berget. Där inne lyser grottväggarna klart blått

Det finns många fina stränder att testa på Zakynthos. Nicholas Beach på Vassilikos halvön är en mysig lugn strand med bara ett par tavernor. Där finns också ett dykcenter där man kan testa dykning utan att ha certifikat. Efter instruktioner av dykledaren genomförs ungefär en halvtimmes dyk. Det finns flera rutinerade dykare med och är beredda att hjälpa till om så skulle behövas. Att dyka var helt fantastiskt!

Missa inte ett besök i huvudstaden på Zakynthos, Zante town. En mysig liten stad med gränder, caféer och små butiker. Till Zante town går det lokalbussar från Laganas. Bussarna går lite när chauffören vill, så det gäller att inte ha någon tid att passa!

I Laganas bukten lever den stora havs- sködpaddan Caretta Caretta. Den kan bli 150 cm lång, 80-100 kg tung och ungefär 80 år gammal. Sena eftermiddagar är det lätt att få syn på den nära stranden. Vi hyrde en trampbåt och fick se den på riktigt nära håll!

På Pelenoposseshalvön på det Grekiska fastlandet ligger byn Olympia, där de första olympiska spelen hölls år 776 f.kr. Till Olympia är det lätt att göra en dagsutflykt från Zakynthos med båt och buss. Väl där finns det guidade turer runt den gamla stadion,The Gymnasium och platsen där OS elden tänds vid varje OS. På bilden nedan ses just den platsen.

 

Tillbaka