Zell am See

I januari 2003 åkte jag och Pär till Österrike med det danska bolaget Nortlander Tours, som ordnar mycket prisvärda skidresor till alperna. Vi åkte buss ner, vilket fungerade bra, men vi kunde ändå ganska snabbt konstatera att flyg är värt den där extra tusenlappen.... Zell am See är en mysig alpby vid foten av berget Scmittenhöhe.

På Scmittenhöhe finns varierad skidåkning som passar de flesta. Backarna är av olika svårighetsgrad, men de blå och röda backarna dominerar. Det finns massor av matställe upp i backarna, och på toppen ligger Scnaps-Hans, där indianens grillade kyckling och en kall öl i solen är ett måste! Kanongott!

Zell am See hade haft extremt dåligt med snö det här året, två vecor innan vi kom ner var där fortfarande ingen snö. Skidåkningen var därför inte den allra bästa. Backarna blev fort uppåkta. Trots det hade vi flera kanondagar på Schmittenhöhe med strålande sol, Gluwein, och relativt gott om plats att åka på. Vi slapp också långa liftköer.

Uppe på toppen av Scmittenhöhe ligger en vacker gammal alpkyrka. Utsikten från toppen är fantastiskt, vid klart väder ser man milsvida omkring.

En viktig del av skidåkningen är pausandet.... Det blev en hel del ölpauser, varm chocklad pauser, gluweinpauser, lunchpauser och kisspauser varje dag! Finns det något bättre än att sitta och sola på en alptopp??

Glaciären Kitzsteinhorn (Kaprun) ligger en dryg halvtimmes resa med skidbuss från Zell am See. Skidbussen åker man gratis på sitt liftkort. När solen skiner är skidåkningen helt fantastisk uppe på glaciären. Snön är mycket mjukare än på Scmittenhöhe och backarna blir inte alls lika uppåkta. Backarna är långa och breda och även när där är mycket folk känns det aldrig trångt. En vacker och vindstilla dag är det perfekt att åka till Kaprun! Vi lyckades pricka rätt på vårt andra försök och fick en toppendag. Första gången vi tog bussen dit var det mer eller mindre storm och vi tog första kabinen ner igen...

Sol, snö, fantastisk natur och härlig skidåkning! Kan det bli mycket bättre?!

Zell am Sees by är väldigt mysig med gågator, torg och gamla hus. Det finns mängder av caféer, pubar, restaruranger och after skiställen. Till middagen rekommenderas kinarestarurangen mittemot McDonalds, där maten är väldigt god till hyfsat pris. Den godaste pastan och pizzan finns på Guiseppe, som ligger i närheten av torget. Vad gäller After Ski så dominerar Crazy Daisy på huvudgatan i byn. Fullt ös och fullt med glada skidåkare! Vill man ha en sittplats gäller det att vara där på slaget 4 när det öppnar. Den billigaste ölen i Zell am See finns på trevliga Lupos som ligger på vägen upp mot liften. Annars är prisnivån ganska hög i Österrike, både på mat och dricka.

Den mysigaste puben med den trevligaste personalen är Lebzeltkeller, som ligger under Sportstuberln vid torget. Där spenderades många trevliga kvällar med våra vänner Göteborgarna! Även minipuben Lilleput är värd att besöka.

Under vår vecka bodde vi centralt i byn på Hotell Gadenstätter, i det största hotellrummet vi har haft på någon resa! Det är ett litet familjeägt hotell med ett trevligt värdpar!

Siv och Christer var i Österrike samma vecka som vi, och de hälsade på oss för en dags skidåkning i Zell am See!

Tillbaka